오는 3월 20일 (금) 서울대학교 공과대학 기술경영경제정책전공 협동 과정에서는 독일 루트비히 막시밀리언 대학교의 (Ludwig Maximilian University of Munich) Dieter Kranzlmüller 교수를 초청해 ‘ Extreme Scale Computing – Challenges and Costs‘를 주제로 강연을 실시할 예정입니다.

관심 있는 여러 분들의 많은 참여 바랍니다.

ieter kranzlmuller

‘ Extreme Scale Computing – Challenges and Costs’

–   3월 20일 오전 11시,  서울대학교 37동 310호

Abstract: The Leibniz Supercomputing Centre (LRZ) in Garching near Munich is one of the leading IT service providers in Europe and beyond. With its variety of e-Infrastructures, it provides services to scientists in Munich, Bavaria, Germany, and Europe. The possible services are manifold, starting from a high-bandwidth network infrastructure to the world-class high performance computer SuperMUC. Running these services requires a complex infrastructure, which is funded mostly through public sources. As such, there is a partial disconnection between the usage patter and the full costs of a service, where scientists are relieved from the complexities of budgets and costs. This talk investigates cost structures of e-Infrastructures, the existing challenges in quantifying and mapping costs to science, and possible solutions for sustainability of scientific infrastructures.

Bio: Dieter Kranzlmueller is full professor of computer science at the Ludwig-Maximilians-University (LMU) Munich and member of the board of the Leibniz Supercomputing Centre (LRZ) of the Bavarian Academy of Sciences and Humanities. He has worked in parallel computing and computer graphics since 1993, with a special focus on parallel programming and debugging, cluster and especially grid computing. He has participated in several national and international research projects, has been acting as reviewer and international expert for several countries and research programs, and has co-authored more than 150 scientific papers in journals, and conference proceedings. At present, he serves as Strategic Director for EGI_DS, the European Grid Initiative Design Study and as Area Director Applications of the Open Grid Forum (OGF). Before his recent move to Munich, he has been deputy head of GUP, the Institute of Graphics and Parallel Processing at the Johannes Kepler University Linz, Project Director of EGI_DS, appointed national representative of Austria in the EU e-Infrastructures Reflection Group (eIRG), and member of the Austrian Grid Executive Board.